.
Krok 1 - Wybierz właściwą gładź gipsową
Dobór odpowiedniej gładzi gipsowej to podstawa sukcesu. Gotową gładź szpachlową wybieramy, jeżeli ważnym kryterium jest oszczędność czasu. Po otwarciu wiaderka z masą można od razu zacząć pracę. Oznacza to oszczędność około 20 minut, które w wypadku masy w proszku przeznaczamy na jej przygotowanie, czyli rozrobienie i odczekanie aż osiągnie właściwą konsystencję.
Gładź szpachlową w proszku (do własnoręcznego przygotowania) wybieramy, gdy priorytetem jest niski koszt remontu. 1m² powierzchni wyszpachlowanej gładzią w proszku NIDA Gładka to ok. 30% oszczędności na materiale w porównaniu do Masy Gotowej PRO.
Warto pamiętać, że oba typy mas mogą być stosowane do całopowierzchniowego szpachlowania podłoży. Jak pisaliśmy powyżej na decyzję o wyborze masy mają wpływ głównie czas i budżet przeznaczony na remont.
Jeśli na tym etapie wykonawcy lub inwestorowi ciągle trudno jest podjąć decyzję o wyborze typu masy gipsowej, to powinien zapoznać się z innymi argumentami przemawiającym za produktem gotowym (np. masą PRO oferowaną przez Lafarge Gips):
- gwarancja prawidłowej konsystencji - masa jest fabrycznie rozrobiona.
- gwarancja czystości w pomieszczeniu, w którym wykonywane są gładzie. Unikniemy unoszącego się pyłu gipsowego w powietrzu.
- mniejsza ilość odpadów niż w wypadku gładzi w proszku. Niewykorzystaną masę można zostawić w wiaderku i nakładać ją następnego dnia. W wypadku masy przygotowanej z proszku nie jest to możliwe.
Porównanie gładzi | Gipsowa gładź w proszku NIDA Gładka | Gotowa masa szpachlowa PRO |
Rodzaj masy | Gipsowa gładź szpachlowa do ręcznego lub maszynowego całopowierzchniowego szpachlowania ścian i sufitów | Uniwersalna, dolomitowa masa szpachlowa do spoinowania połączeń płyt gipsowo-kartonowych oraz ręcznego lub maszynowego szpachlowania całopowierzchniowego ścian i sufitów |
Czas obróbki | ok. 60 min | ok. 60 min |
Czas schnięcia | Do 24h (w zależności od temperatury i wilgotności otoczenia) | Do 24h (w zależności od temperatury i wilgotności otoczenia) |
Grubość jednej warstwy | 1,0-1,5 mm | 1,0-1,5 mm |
Przybliżone zużycie | ok. 1 kg /1 m² /1 mm - aplikacja ręczna ok. 0,9 kg /1 m² /1 mm - aplikacja mechaniczna | Przybliżone zużycie - ok. 1,5 kg/1 m²/1 mm |
Proporcje mieszanki | 0,4 l wody na 1 kg produktu - aplikacja ręczna 0,45 l wody na 1 kg produktu - aplikacja mechaniczna | Nie dotyczy |
Temperatura stosowania | Temperatura podłoża i otoczenia od +5°C do +25°C | Temperatura podłoża i otoczenia od +5°C do +25°C |
Opakowania | Worek: 25 kg Paleta: 1050 kg/42 worki | Wiaderko: 20 kg, paleta 640 kg/32 wiaderka Wiaderko: 5 kg, paleta 600 kg/120 wiaderek |
Okres przydatności | Produkt przewożony i przechowywany na drewnianych paletach, w oryginalnym nieuszkodzonym opakowaniu oraz w suchych warunkach ma okres przydatności 9 miesięcy | Produkt przewożony i przechowywany na drewnianych paletach, w oryginalnym nieuszkodzonym opakowaniu oraz w suchych warunkach ma okres przydatności 9 miesięcy |
Zgodność z normami | Produkt jest zgodny z PN-EN 13279-1:2008. Produkt posiada atest Państwowego Zakładu Higieny | Produkt jest z zgodny z PN-EN 13963:2008 oraz PN-EN 15824:2009. Produkt posiada atest Państwowego Zakładu Higieny |
Krok 2 – Prawidłowo przygotuj masę gipsową
Dlaczego to takie ważne? Klient finalny zwraca uwagę przede wszystkim na efekt końcowy. Czy ściana jest gładka, czy nie widać pod światło nierówności i cieni, a także, czy powierzchnia jest odpowiednio twarda – odporna na uderzenia. A to wszystko zależy od prawidłowego przygotowania masy gipsowej.
Jeśli na budowie zostanie użyta masa gotowa PRO, to ten krok należy oczywiście pominąć. Przygotowanie masy miało już miejsce w zakładzie produkcyjnym.
Kroki, które na tym etapie należy wykonać to:
- Odpowiedni dobór proporcji gipsu do wody. W innym wypadku masa źle rozprowadza się na podłożu. Dla przykładu w wypadku gładzi w proszku NIDA Gładka należy użyć 0,4 l wody na 1 kg produktu aplikowanego ręcznie i 0,45 l wody na 1 kg produktu, gdy aplikowany jest mechanicznie. Wszystkie mieszanki gipsowe mieszamy wolno obrotowymi mieszadłami mechanicznymi unikając napowietrzenia gipsu szpachlowego.
- Doprowadzenie masy do właściwej konsystencji. Zbyt wodnista może spływać ze ściany,
a w rozrobionej zbyt małą ilością wody powstaną grudki.
Krok 3 – Przygotuj front robót
Na tym etapie należy wykonać kilka czynności. Ważny jest wybór sposobu nakładania gładzi. Do dyspozycji są dwa: ręczny lub mechaniczny.
W obu wypadkach potrzebne są następujące narzędzia: paca stalowa, paca tynkarska tak zwane pióro, poziomnice, wiertarka z mieszalnikiem.
Dodatkowo do ręcznej aplikacji masy konieczna jest także kastra do mieszania gipsu.
Wykonawcy, którzy zdecydowali się na drugą metodę muszą posiadać agregat do nakładania gładzi gipsowej .
W następnych krokach należy:
- Przygotować podłoże. Należy usunąć stare powłoki malarskie oraz luźne fragmenty tynku. Wszystkie większe ubytki w ścianach i na suficie trzeba uzupełnić gipsem szpachlowym NIDA Start znajdującym się w ofercie Lafarge Gips.
- Zagruntować powierzchnię. Preparat gruntujący nakładamy na powierzchnię ścian i sufitów za pomocą pędzla lub wałka malarskiego. Aplikacja gruntu pod gładź gipsową ma na celu ujednolicenie powierzchni pod względem jej chłonności oraz pozbycie się kurzu i pyłu.
Przed przejściem do kolejnego etapu należy cierpliwie poczekać aż wyschnie grunt.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?